Iancu Guda, unul dintre cei mai cunoscuți analiști financiari, a fost prezent în ultimul episod al podcast-ului „Altceva cu Adrian Artene”. Fiind un adevăra GURU al finanțelor, acesta le-a oferit românilor câteva sfaturi importante privind cheltuielile, dar și câștigurile. Iată care este formula corectă: Cât să cheltuim și cât să punem deoparte!
Iancu Guda este un adevărat GURU al finanțelor și este pentru a doua oară când a fost prezent la podcast-ul „Altceva cu Adrian Artene”, acolo unde le-a oferit românilor soluții utile în legătură cu activitatea financiară. Expertul de la Digi 24 a prezentat o lecție importantă despre educația financiară: cât să cheltuim și cât să punem deoparte.
Este adevărat că banii nu se obțin ușor, dar se pot pierde la fel ușor dacă nu ai o educație financiară dezvoltată. Întrebat dacă există o formulă ideală în ceea ce privește raportul dintre cheltuieli și economii, Iancu Guda a oferit un exemplu concret și a spus care este, în opinia sa, raportul ideal pentru a economisi bani.
Totodată, expertul de la Banii în Mișcare a menționat că acesta este un exemplu personal referitor la economiile și cheltuielile sale.
„E o regulă de aur, dar o s-o nuanțez puțin, pentru că nu este chiar pentru oricine și oricând. Adică în timp, una e la cineva la 20, 30 de ani, 40, apar copiii. Ce vreau să spun? În principiu, nevoile 50%, dorințele 30% și economiile 20%. Câteodată e greu să îți dai seama ce înseamnă nevoie, ce înseamnă dorință.
Vă dau un exemplu. Am un prieten, zice «mă mut la patru camere». «Da, dar aveți un apartament foarte spațios, de trei camere». «Copiii sunt încă mici, se ceartă toată ziua, se bat, nu mai suport. Am nevoie de un spațiu». Îi zic, «n-ai nevoie. Îți dorești liniște acasă seara, nu e o nevoie»”, a dezvăluit Iancu Guda la Altceva cu Adrian Artene.
Mai mult, specialistul în finanțe susține că cei mici trebuie învățați încă din copilărie să facă diferența dintre nevoie și dorință.
„Tu n-ai nevoie de un apartament de patru camere. Îți dorești liniște seara acasă. Și atunci, stabilește foarte clar ce nevoi sunt și ce sunt nevoile. Copilul spune că are nevoie de o înghețată. Nu, își dorește o înghețată. El nu știe. Sunt adulți care nu știu ce e nevoia și ce e dorința”, a explicat Iancu Guda.
De asemenea, Iancu Guda a dezvăluit și formula ideală cu care el și familia sa au reușit, după ani, să observe diferențe pe plan financiar.
„Noi economisim 80% în familia noastră și am început de la 200 lei, că nu economiseam nimic. Dar de ce economisim foarte mult? Sigur că ne ajută și că producem mulți bani și că cei 20% cheltuieli sunt împărțite atât de simplu, 5% nevoi, 5% dorințe, 5% sănătate, educație, 5% diverse. Un buffer pentru surprize. Sau mai refulăm, depășirile pe cele trei de dinainte”, a povestit analistul.
Citește și: IANCU GUDA ÎȚI DĂ SOLUȚIA: ÎNMULȚEȘTE-ȚI BANII FĂRĂ BĂTĂI DE CAP + BONUS… CUM SĂ GESTIONEZI ”PUȘCULIȚA”